Accidente produse prin inecare - imersia si submersia

Submersie inseamna inec iar imersie inseamna aruncarea unui cadavru in apa, cu imposibilitatea iesirii din apa datorita pierderii cunostintei si dereglarii functiilor tale.

Inecul reprezinta o forma de asfixie determinata de patrunderea unor lichide in caile aeriene (apa dulce, apa sarata, n, petrol, ulei, noroi, etc). Clinic prin inec se produce o blocare a cailor respiratorii cu apa, cu spasm reilex din partea bronsiilor si alveolelor (sac alveolar) cu aspirarea si invazia ulterioara in organism. In inecul albastru adrenalina creste foarte mult si se produce o staza in mica circulatie datorita insuficientei ventriculului drept. in inecul alb, adrenalina are valori normale si apa nu intra in organism. Aceasta submersie sincopa semnifica pierderea cunostintei si caderea in apa fara miscari de inspiratie, caile respiratorii ramanand relativ libere. Faciesul va fi de culoare alba ori de cate ori apa nu intra in plamani. Sincopa poate avea diferite cauze: accident vascular cerebral, traumatism (lorea cpigastrului sau organelor genitale) sau alergic (la apa rece).

Plonjonul in apa produce o oprire a respiratiei intre 30 secunde si 120 secunde. Starea de inec ce se instaleaza odata cu pierderea cunostintei poarta numele de hidrocutie (asfixie uscata) si se insoteste de oprirea reflexa a respiratiei.

Clinic inecul are patra faze. in prima faza se produce un spasm glotic reflex voluntar la contactul cu apa. Apnee (oprirea respiratiei) dureaza pana la epuizarea rezervelor de oxigen cu acumularea bioxidului de carbon in exces care determina in mod involuntar un inspir reflex. in faza a doua apar respiratii involuntare, cu producerea relaxarii glotei si patrunderea apei in plaman. in aceasta faza apare pierderea cunostintei, convulsii musculare cu varsaturi si staza in ficat si hipotensiune sanguina (faza care dureaza circa 3 minute). In faza a treia apare apneea (oprirea respiratiei) cu anoxie (scaderea concentratiei de oxigen in sange) progresiva, oprirea cordului si scaderea temperaturii corpului cu pana la 4" C, cu aparitia initial a mortii aparente in care respiratia este oprita dar cordul mai bate; apoi a mortii clinice cand se opreste si cordul (dupa 5-7 minute la debutul inecului). Apa nu produce deshidratarea cadavrului ci macerarea lui. in functie de natura apei cadavrele ies la suprafata datorita gazelor de putrefactie astfel in apa dulce in 14 zile iar in apa sarata in circa 10 zile. O particularitate deosebita este faptul ca cadavrele de femei stau pe suprafata apei cu fata in sus iar cadavrele de barbati cu fata in jos. Acest lucru se datoreaza faptului ca la femei exista o cantitate mai mare de grasime pe abdomen, coapse si sani, iar prin putrefactie, cadavrele de femei vor i mai usoare decat volumul de apa dislocuit.

Primul ajutor consta in scoaterea ctimei din apa. Daca se suspecteaza un traumatism se va imobiliza capul si gatul. Ca regula generala salvatorul va trebui sa se apropie de ctima pe la spate si sa o apuce de subtiori sau de par. Acest lucru este deosebit de important deoarece inecatul, fund in panica, agitat, are tendinta de-a se "agata de salvator, in 90% din cazuri imobili/andu-l.Victima va fi transportata cu gura la suprafata apei. La mal se va trece la eliminarea apei din caile aeriene cu aplicarea respiratiei artificiale "gura la gura", dupa curatirea prealabila a catatii bucale si nazale de mal. nisip sau alge. Dupa circa 10 respiratii artificiale daca ctima ramane inconstienta se poate trece la efectuarea masajului cardiac. Se va masura temperatura rectala - dupa indepartarea hainelor imbibate cu apa - iar in cazul scaderii temperaturii ctimei, se va trece la incalzirea ctimei cu haine uscate si calde.

Sursa: http://www.esanatos.com/ghid-medical/sanatatea-copilului/primul-ajutor/accidente-produse-prin-necare-74524.php

KINGII - USOR DE FOLOSIT

Pas 1

Pas 2

Pas 3

Dupa utilizare, dezumflati balonul, impingeti-l si puneti-l inapoi in punga. Inlocuiti cu grija cilindrul de CO2 si Kingii Wearable este gata de utilizare din nou.