În atenţia părinţilor! Înecul poate să-ţi ucidă copilul cât ai clipi

Suntem în plină vară, când plăcerea copiilor este de a înota oriunde. La piscină, la mare, la ştrand sau în lac.

Dar trebuie mare atenţie cu această bucurie "nevinovată". Copiii, mai ales cei mici, pot să se înece mai repede decât ai clipi. Recent, Crucea Roşie a lansat un apel în Statele Unite despre primejdiile de înec pe care cotidianul.ro vrea să le facă publice.

Înecul poate fi silenţios, periculos şi extrem de rapid. Un înotător care are probleme poate intra într-o "spirală de înec" în câteva secunde, potrivit salvamarilor experimentaţi. Odată prins în spirală, înecatul devine imobil, nu poate striga şi îşi pierde cunoştinţa chiar în numai 12 secunde, scrie ziarul "Chicago Tribune".

Peste 175.000 de copii mor înecaţi anual în lume. În fiecare an, în jur de trei milioane de copii supravieţuiesc unui înec, potrivit UNICEF.

Strigătele de ajutor sunt, de obicei, doar primele semne că o persoană este în pericol în apă. Atunci când situaţia se înrăutăţeşte, se înstalează tăcerea. Imposibilitatea de a recunoaşte semnele subtile ale înecatului, mai ales în cazul celor mici, poate fi fatală. Perioada de luptă până ce înotătorul se îneacă fără să scoată un zgomot durează între 20 de secunde şi trei minute.

Potrivit Crucii Roşii din Statele Unite, semnele unei persoane care se îneacă sunt greu de recunoscut. Revista ,,Mama modernă" spune că înecul este "un ucigaş tăcut". O persoană care se îneacă se luptă să respire şi, de obicei, nu poate vorbi, darămite să strige după ajutor.

Datele de la Centrul de Prevenire şi Controlul Bolilor" arată că 3.443 de persoane au murit în America în 2007 după ce s-au înecat accidental (există şi suicid cauzat de înec). Adică în medie 10 persoane mor pe zi prin înec. Cam 27 la sută din decesele accidentale la copiii de 4 ani şi mai mici sunt provocate de înec.

"Cu cât copiulul este mai mic, cu atât lupta este mai scurtă", a declarat dr. Frank Pia, un consultant de la Crucea Roşie. "În mod ironic, se pare că victima doar se joacă în apă, deoarece mişcările unui copil sunt mai puţin viguroase.

"Salvamarii sunt cei mai îngrijoraţi în cazul copiilor cu vârste între 5 şi 6 ani, deoarece părinţii nu sunt la fel de atenţi cu ei în cazul în care copiii lor ştiu să înoate."Un părinte trebuie să ştie cu exactitate capacitatea copilului lui, aşa ca o bună înţelegere privind modul în care copilul lor acţionează în apă", a spus Jim Suhrer, salvamar-şef la Piscina Amazon.

"Corpul trece în fază de autoconservare", a spus lt. Adolfo Viezca, de la Coast Guard SUA (Paza de Coastă - n.r). "Creierul intră în automat şi începe să închidă funcţii inutile ale corpului, deoarece înotătorul nu mai primeşte oxigen".

Înecatul nu mai poate să dea din picioare, dar în unele cazuri poate să se împingă în jos pe suprafaţa apei, folosind braţele ca o pârghie. Gura este folosită doar pentru a respira şi este deschisă. Este când deasupră apei, când sub apă.

În concluzie, simptomele de înec sunt următoarele:

1. Cu excepţia cazurilor foarte rare, oamenii care se îneacă sunt din punct de vedere fiziologic în imposibilitatea de a striga cu gura mare. Sistemul respirator este în primul rând pentru a respira şi vorbirea este o funcţie secundară.

2. Gura celor care se îneacă se scufundă sub apă după care reapar deasupra suprafeţei apei.

3. Victimele nu pot da din mâini după ajutor. În mod instinctiv, oamenii extind braţele lateral şi apasă în jos pe suprafaţa apei.

4. Oamenii care se îneacă nu-şi pot controla în mod voluntar mişcările braţelor.

Dacă te încurci în apă, salvamarii recomandă să stai pe spate sau să te agăţi de o plută din apropiere. O moarte prin înec este o tragedie, dar, atunci când aceasta are loc într-o piscină supravegheată de salvamari, întrebarea este deseori: Cum se poate întâmpla acest lucru?

Sursa: http://www.cotidianul.ro/in-atentia-parintilor-inecul-poate-sa-ti-ucida-copilul-cat-ai-clipi-120691/

 

KINGII - USOR DE FOLOSIT

Pas 1

Pas 2

Pas 3

Dupa utilizare, dezumflati balonul, impingeti-l si puneti-l inapoi in punga. Inlocuiti cu grija cilindrul de CO2 si Kingii Wearable este gata de utilizare din nou.